Log in en bekijk onze publicaties

MENU

Parlando

Parlando is een middenvroege junidrager die vooral geschikt is  voor de vroege substraatteelten met een plantdatum vanaf eind december tot eind april. Het ras onderscheidt zich door een uitstekende en zeer uniforme vruchtkwaliteit met een hoge opbrengst en ziektetolerantie.

Plant en groeiwijze

Het gewas van Parlando kenmerkt zich als groeikrachtig en open. De plantarchitectuur is recht opgaand, waardoor de bloemtakken makkelijk door te halen zijn. Het blad heeft een opvallende donkergroene kleur met ovaalvormige bladschijven. Opvallend voor de plantarchitectuur van Parlando zijn de lange bloemtakken. De eerste bloemtakken hebben 9-11 vruchten per tak, terwijl de daaropvolgende bloemtakken lichter zijn met 6-7 vruchten per bloemtak. De bloemen van Parlando zijn relatief klein, maar groeien toch altijd uit tot mooie grote vruchten. De koudebehoefte van Parlando is lager dan die van Sonata.  Vanwege de hoge verdamping van Parlando wordt een apart gestuurde watergift- en klimaatstrategie geadviseerd om te voorkomen dat er droogte-stress optreedt.

Oogstperiode

De rijptijd van Parlando is middenvroeg, enkele dagen later dan M.Centenary. In vergelijking met M.Centenary komt de productie van Parlando rustiger op gang, maar gaat deze langer door.  De mooie spreiding in bloemtakken zorgt voor een lang oogstvenster met behoud van vruchtmaat en dus hoge opbrengsten

Vruchtkwaliteit

De vruchten zijn lang conisch van vorm en hebben een intensief rode kleur. Parlando onderscheidt zich vanwege zijn uitstekende zetting gedurende de gehele teelt, wat zorgt voor een hoog percentage klasse 1 vruchten. Het smaakprofiel kenmerkt zich door de goede zoet zuur balans, in combinatie met een lekker aardbeiaroma. Hiermee sluit Parlando perfect aan bij het smaakprofiel van Elsanta. Parlando is een stevige aardbei waardoor het geschikt is voor de langere distributiekanalen.

Ziekteresistenties

Parlando heeft een goede tolerantie tegen Phytophthora cactorum en meeldauw. In de praktijk hoeven met beide ziektes geen problemen te worden verwacht indien er preventieve behandelingen worden uitgevoerd, zowel in de opkweek als tijdens de teelt. In periodes van hitte kan zonnebrand optreden vanwege het open gewas en de lange bloemtrossen.

 

Parlando biedt ook mogelijkheden voor de vroege vollegronds teelten, zowel onder tunnels als in de onbedekte teelt.

IMG_8843

Bekijk onze andere rassen