Log in en bekijk onze publicaties

MENU

Twist

Twist (FE2015) is een vroeg junidragende selectie. Deze selectie wordt gekenmerkt door een goede opbrengst, met behoud van een grote vruchtmaat gedurende het hele seizoen. De helderrode bessen zijn stevig en hebben een uitstekende smaak. De plant is krachtig ontwikkeld met een sterk wortelgestel.

Plant eigenschappen

Twist  heeft een open groeiwijze met opgaande bladeren. De plant is groeikrachtiger dan Flair, maar beduidend minder groeikrachtig dan Allegro en Clery. De lange bloemtrossen, die zich vroeg vertakken, bevatten zes tot zeven bloemen. Het rizoom is wat hoog gerekt, vandaar dat er  extra aandacht moet worden besteed aan de juiste plantdiepte. Twist  heeft een hogere waterbehoefte dan andere vroege rassen.

 

Oogstperiode en opbrengst

De oogst begint ongeveer twee dagen na Flair iets vroeger dan bij Clery. De totale opbrengst van Twist  is vergelijkbaar met die van Clery, maar Twist  geeft constant grotere vruchten. In vergelijking met Flair is zowel de vruchtgrootte als de totale opbrengst hoger. Naast de grotere vruchtmaat zorgen ook de duidelijk zichtbare trossen voor een hoge plukefficiëntie.

Vruchtkwaliteit

Twist  geeft uniforme, lange kegelvormige vruchten met een opstaande kelk. De aantrekkelijke bessen zijn stevig, helderrood glanzend. De eerste vruchten kunnen licht gegroefd zijn. De volgende vruchten zijn echter mooi gevormd met een uitstekende presentatie in de punnet. De vruchten van Twist  vertonen het hele seizoen door een hoge Brix-waarde. De houdbaarheid is goed : zowel kleur als glans blijven behouden. Daarom is Twist  zeer geschikt voor zowel de directe verkoop als de langere distributiekanalen.

Ziektegevoeligheden

Resultaten van ziekteproeven tonen aan dat Twist  een hoge resistentie bezit tegen Phytophtora cactorum maar dat dit ras licht vatbaar voor Verticiliium dahliae kan zijn. Er wordt  aanbevolen om Twist te planten op gronden met een goede drainerende structuur. Twist is licht gevoelig voor meeldauw op vruchten en blad.

Twist

Bekijk onze andere rassen