Log in en bekijk onze publicaties

MENU

Sonata

Sonata is een kruising uit 1998 en geselecteerd op het PRI te Wageningen door Bert Meulenbroek. Sinds de introductie van Elsanta is Sonata de meest succesvolle nieuwe aardbeivariëteit uit Nederland. Het licentiebeheer, controle van Fresh Forward. 

Sonata is een middenlaat junidragend aardbeiras met zeer goede smaakeigenschappen. Het onderscheidt zich van Elsanta door de zeer goede vruchtzetting en de uniforme vruchtvorm. Vanwege deze eigenschappen is Sonata geschikt voor de vroege stookteelt onder glas, hetz ij als doorteelt of als nieuwe planting in de winter. Vanwege de tolerantie tegen wintervorst is Sonata ook beter geschikt dan openluchtteelt in meer noordelijke en koudere teeltgebieden en kan er een goede opbrengst en kwaliteit bekomen worden. Vanwege de makkelijke vruchtzetting kan de normale vollegrondsteelt met verse planten afgedekt worden met vliesdoek of geperforeerde folie om de oogst te vervroegen. Sonata is een goed alternatief voor Elsanta in de teelt van gekoelde wachtbedplanten vanwege haar goede groei en uniforme vruchtvorm. 

sonata_dsc02173b
sonata_23

Planttype: Sonata is een middentaat junidragend aardbei ras. Sonata ontwikkelt zich tot een compacter gewas met iets kleinere en soms vijf-delige bladeren.

Bloei en oogstvroegheid: Sonata heeft mooie bloemen met sterke gele helmknoppen en zeer veel stuifmeel. Bestuivers verkiezen de bloemen van Sonata boven die van Elsanta zonder echter vlug aanleiding tot overbevlieging te ç Meestal is Sonata enkele dagen later dan Elsanta. In de voorjaarsteelten van nieuwe plantingen met trays komt Sonata vrijwel gelijktijdig in productie met Elsanta. In de doorteelt is Sonata twee tot vier dagen later E gemiddeld drie tot zeven dagen later dan Elsanta. In normale open lucht valt de oogstperiode twee tot drie dagen later dan Elsanta. 

Vruchtvorm: Sonata kenmerkt zich vrijwel in alle teelten telkens door haar bijzonder goede vruchtzetting en uitzonderlijk laag percentage misvormde vruchten. De vruchten zijn uniform kort kegelvormig met een brede basis:vruchten kunnen wat meer hoekig en licht gegroefd zijn. 

Vruchtkwaliteit: De vruchten zijn licht rood gekleurd, inwendig zijn ze meer roze. Sonata smaakt zoet en is wat sappiger dan Elsanta. Sonata is beter bestand tegen regen en scheurt minder snel dan Elsanta. De vruchten vertonen ook na bewaring behouden blijft. De vruchten kleuren na de oogst ook maar weinig verder door. 

sonata_meerle
sonata1

Productiviteit: Door een optimale plantdatum en gerichte bemesting kan vrijwel dezelfde opbrengst verkregen worden met Sonata als met Elsanta. Het totaal aan eerste kwaliteit vruchten ligt bij Sonata minstens zo hoog als bij Eli. de makkelijke plukbaarheid van Sonata. 

Ziektegevoeligheid: Sonata blijkt minder gevoelig te zijn voor meeldauw (Sphaerotheca mac.) en bacterievlekkenziekte (Xanthomonas) maar is wel gevoelig voor verwelkingsziekte (Vertici llium), stengelbasisrot (Phytophthora caetor Rhizoctonia). 

Teeltervaring: Zowel bij de opkweek als de productie heeft Sonata een grote behoefte aan magnesium en een evenwichtige balans aan sporenelementen (ijzer, mangaan). In de teelt onder glas heeft Sonata voldoende koude nodig en moet er voldoende belicht worden om de winterrust te doorbreken. In beschermde teelten dient men een hoge luchtvochtigheid en nachttemperatuur te vermijden daar dit de stevigheid en bewaarbaarheid var verminderen. Na het planten is een behandeling tegen stengelbasisrot en koprot onontbeerlijk. Tijdens de bloei en de vruchtzetting is een preventieve bespuiting tegen vruchtrot belangrijk. 

Bekijk onze andere rassen