Log in en bekijk onze publicaties

MENU

Rumba

Rumba is geselecteerd door Bert Meulenbroek van Fresh Forward. De licentiecontrole wordt gemanaged door raseigenaar Fresh Forward. Rumba is een vroeg korte dag aardbeiras. Het is vooral geschikt voor de openlucht in Europa.

Planttype: Rumba heeft een hoge koudebehoefte om een voldoende gewasontwikkeling en strekking te realiseren. Typisch voor Rumba zijn de donker groene drievoudige bladeren. Het ras heeft een open gewasopbouw. De vruchten zijn goede zichtbaar en makkelijk plukbaar. De bloemtakopbouw is eenvoudig gestructureerd : iedere bloemtros draagt 5 tot 7 vruchten wat de plukbaarheid vergemakkelijkt.

zumba_4
zumba_2

Bloei en oogstvroegheid: De bloemen zijn van goede kwaliteit met veel en voor de bestuivers aantrekkelijk stuifmeel. De bloei verloopt geleidelijk waardoor de oogst mooi gespreid is. Rumba heeft dezelfde oogstperiode als oogstperiode als enkele dagen na Clery te rijpen.

Vruchtvorm: Karakteristiek voor Rumba is de goede zetting en de uniforme vruchtvorm. De primaire vruchten zijn langwerpig konisch maar de dominerende vorm is afgerond konlsch.

Vruchtkwaliteit: De vruchten hebben een aantrekkelijk glanzend uitzicht met een rode inwendige en uitwendige kleur. De smaak is bij het begin van het seizoen licht zoet en wordt beter naarmate de oogst vordert. De vruchten zijn voor vruchtrot en bewaren vrij goed. Alhoewel de vruchten verder door kunnen kleuren tijdens de bewaring blijven ze lichter van kleur en beter van smaak dan Honeoye.

Productiviteit: De vruchten hebben een goede maat wat resulteert in competitieve opbrengsten. De productei van Rumba ligt hoger dan bij Clery en is vergelijkbaar met Honeoye.

zumba_5
zumba_dsc04729

Ziektegevoeligheid: Onder tunnels en afdekking (folie, doek of stro) kan Rumba wat gevoelig zijn voor Rhizoctonia. Tot hiertoe is er nog geen ervaring met wortelziekten.

Teeltervaring: Rumba is getest bij telers en op onderzoeksstations in centraal Europa. Gebaseerd op deze ervaringen heeft deze korte dag varieteit mogelijkheden in de koelere teettgebieden van Europa en kan het een goed alte Honeoye in Duitsland en Scandinaviƫ. Met Rumba werden ook positieve ervaringen opgedaan in tunnels en bij de substraatteelt onder glas. In warmere teeltomstandigheden kunnen de vruchten van Rumba echter wel inboeten. Een gepaste klimaatssturing, een gerichte fertigatie en het tijdig oogsten in de morgen kunnen bijdragen tot het behouden van een goede vruchtstevigheid.

Bekijk onze andere rassen