Log in en bekijk onze publicaties

MENU

Malling Centenary

Planttype: Mailing Centenary kenmerkt zich door een stevig open planttype met minder maar grotere bladeren dan Elsanta. De vruchten zijn goed zichtbaar onder het gewas wat de plukbaarheid ten goede komt.

Bloei en oogstperiode: Malling Centenary is gemiddeld 3 tot 5 dagen vroeger dan Elsanta, de vroegheid is vergelijkbaar met Darselect.

De bloemen zijn groot en produceren veel gezond stuifmeel waardoor de vruchtzetting goed verloopt. Misvormde aardbeien komen vrijwel niet voor. Mailing Centenary geeft een aantal vruchtstengels. De bloemtakken dragen meestal 3 tot 4 aardbeien wat resulteert in een hoog vruchtgewicht.

malling6
malling5

Vruchtkwaliteit: Mailing Centenary produceert fruit van een excellente kwaliteit dat er prachtig uit ziet in het schaaltje. De aardbeien zijn hard en bijzonder attractief vanwege hun regelmatige vorm en goede smaak. Ze zijn sappig, vergelijkbaar met die van Elsanta. Wat betreft algemeen uitzicht en hardheid is Ma11ing Centenary echter superieur. In alle testen tot hiertoe heeft Mailing Centenary bewezen grotere vruchten te geven en een hoger percentage Klasse 1 fruit.

Productiviteit: De opbrengst is gemiddeld 20 % lager ten opzichte van Elsanta, maar daar komt een groter aandeel dikke vruchten en minder misvormde aardbeien voor in de plaats. Door het optimaliseren van de plantdatum en de bemesting kan zeker nog een betere productiviteit bekomen worden.

Ziektegevoeligheid: Mailing Centenary is erg gevoelig voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) en Pestalotiopsis bij de teelt op substraat. Als verse bewortelde plant kan Mailing Centenary ook gevoelig zijn voor zwart wortelrot.

Cylindrocarpon destroctans en Rhizoctonia fragariae. Het ras is matig gevoelig voor meeldauw (Sphaeroteca macularis). 

Teeltervaringen: In de volle grond heeft Malling Centenary zich gevoelig getoond voor zonnebrand en regenschade. Het is aanbevolen onder bescherming te telen. De beste resultaten worden behaald met plugplanten uit in juni en die begin augustus geplant worden. 

malling2
malling1

Daar Mailing Centenary een matig productief ras is dienen verse planten vroeg in augustus geplant te worden. Het is eveneens aanbevolen om trayplanten reeds einde juni begin juli te stekken. Met frigoplanten zij mogelijkheden om in volle grond te telen voor doorteelten onder regenkappen. Met dit planttype kunnen goede opbrengsten later in het seizoen behaald worden die goed aansluiten op de vroege tunnelteelt.

Besluit: Malling Centenary is een midden-vroege junidrager met glanzende licht rode aardbeien met stevig vruchtvlees en een goede houdbaarheid. Het ras produceert aantrekkelijke langwerpige konische vruchten met een , Vanwege haar goede houdbaarheid is deze variëteit geschikt voor afzet op langere trajecten. Het Is een goed altematief voor Elsanta in de voorjaarsteett in de kas en onder tunnel, de verlate teelt onder glas e 

Bekijk onze andere rassen