Log in en bekijk onze publicaties

MENU

Jive

Jive is geselekteerd door Bert Meulenbroek van Fresh Forward. De licentiekontrole wordt gemanaged door raselgenaar Fresh Forward. Jive is een laat korte dag aardbeiras. Het is vooral geschikt voor de verlateelt op zanderige bodems. 

Planttype:
Jive vormt een vrij kompakt gewas met toch voldoende lange bloemtakken. Het gewas heeft een donkergroene kleur. Het ras maakt pas laat uitlopers. De vruchten zijn goed zichtbaar wat de oogstbaarheid vergemakkelijkt.

jive_img9143
jive_img9130

Bloei en oogstvroegheid: Van nature Is Jive een laat ras, de bloei komt makkelijk een week later dan bij Elsanta en Sonata In de normale teelt. Dat is ook zo In de gekoelde teelt wat in een zomerteelt alleen maar voordelig is. De bloemtakken mooi gespreid uit de planten. De bloemkwaliteit is goed en onder warme omstandigheden is de vruchtzetting goed.

Vruchtvorm: De eerste vruchten van Jive zijn groot en langwerpig kegelvormig. Soms zijn ze wat afgeplat. De daaropvolgende vruchten zijn erg uniform van maat en behouden hun konische vorm. 

Vruchtkwaliteit: Jive heeft een mooie rode kleur en goede glans. De smaak van Jive is goed en wordt er bij warmer weer alleen maar beter op. De aardbeien zijn vleziger dan Elsanta wat meteen ook de betere houdbaarheid verk vergelijkt met Elsanta. De gevoeligheid voor drukplekken is geringer. De vruchten kleuren ook niet door in de bewaring. Jive heeft dus duidelijk voordelen voor de zomermaanden als exportprodukt. 

Productiviteit: Het is net de grote spreiding van de oogst en het laag aantal vruchten per bloemtak die er voor zorgen dat Jive tot 30% productiever kan zijn dan Elsanta en Sonata. De vruchten zijn veel groffer en dit gedurende d1 die al snel twee weken langer duurt dan bij Elsanta en Sonata. De vruchten kleuren langzamer door dan bij Elsanta en groeien zodoende veel dikker uit. Daar staat ook nog eens een hoger plukrendement te 

jive_img8896
jive_img8895

Ziektegevoeligheid: Jive is minder gevoelig voor witziekte {meeldauw) dan Elsanta. Voor meeldauw kan het ras vergeleken worden met Sonata. In oudere gewassen kan Jive ook wat spintgevoelig zijn maar in het algemeen is het een rol. Het ras heeft een gemiddelde vatbaarheid voor stengelbasisrot (Phyotphthora Cdctorum) en dit vooral op substraat. Jive is ook redelijk gevoelig voor vruchtrot (Botrytis cinerea). 

Teeltervaringen: Het ras Jive is een goed alternatief voor de verlate teelt in volle grond met Elsanta wachtbedplanten. Jive heeft van hoge temperaturen weinig last. Het nieuwe ras houdt daarentegen van warm groeizaam weer en ee Het is belangrijk Jive niet té laat te planten, omdat dan het gevaar bestaat dat de laatste vruchten niet meer rijp worden. Jive maakt eerst een behoorlijk sterk wortelstelsel en dan pas blad. Ook in late tunnelteelteelt, maar ook dan moet rekening gehouden worden met het tragere groeipatroon. Jive moet dan al zo een 10 dagen eerder geplant worden dan Elsanta. 

Bekijk onze andere rassen