Introductie Fragaria Holland BV

Fragaria Holland is een gemeenschappelijke onderneming van vier gerenommeerde Nederlandse aardbeiplantenkwekers:

-Van Alphen Aardbeienplanten B.V.
-De Kemp B.V.
-Neessen B.V.
-Rapo B.V.

Deze vermeerderingsbedrijven produceren aardbeiplanten voor telers in Europa en daarbuiten. Diverse planttypes worden door hun geteeld: verse planten, wachtbedplanten, A+ planten and frigoplanten, plugplantjes en trayplanten, opgepotte planten. Zowel productieplanten als vermeerderingsmateriaal (SE1, SE2 en EE) wordt door deze vermeerderaars geteeld.


Rassenproeven

Meer dan 25 rassen worden onder licentie of op contract vermeerderd. Deze aardbeirassen zijn afkomstig van veredelingsprogramma’s van over heel de wereld zoals zoals E. Vinson Ltd., HRI East Malling, SCRI, Planasa, Limberry, Graminor, University of Florida, University of California, PRI en Fresh Forward.

Het is het doel van de vermeerderingsbedrijven van Fragaria Holland BV om op zoek te gaan naar nieuwe variėteiten die ze kunnen vermeerderen voor hun klanten. Hiervoor hebben ze intensief contact met veredelaars binnen de EU en daarbuiten. Beloftevolle nieuwe selecties worden door Fragaria Holland BV in eigen beheer beproefd en beoordeeld op hun eigenschappen.

Sinds 2005 is door Fragaria Holland en Plant Research International te Wageningen een gemeenschappelijke onderneming Fresh Forward opgericht. Fresh Forward ontwikkelt nieuwe aardbeirassen en controleert het licentiebeleid.

Het testen van nieuwe selecties van Fresh Forward wordt in samenwerking met Fragaria Holland BV opgezet. Zowel junidragers als doordragers worden in het gebruikswaardeonderzoek getest in 15 landen in Europa bij telers, telersorganisaties en proefstations. Binnen dit netwerk wordt de geschiktheid van de rassen in diverse klimaatsomstandigheden, bodemtypes en teeltsystemen uitgetest. Data worden verzameld van proefplantingen in klassieke teelt in de grond maar ook op substraat (tafelteelt, stellingteelt,pottenteelt). De variėteiten worden geėvalueerd betreft productiviteit, vruchtkwaliteit, ziekteresistentie en plantontwikkeling. Tevens wordt de geschiktheid voor het vermarkten (bewaarbaarheid, uitzicht) beoordeeld in samenwerking met het handelskanaal.


R&D

Fragaria Holland BV wil mee bijdragen aan het succes van aardbeitelers en hen informeren over teelttechnieken die de kwaliteiten van de rassen meer tot hun recht brengen. Dit voor alle rassen die Fragaria Holland BV produceert maar in het bijzonder deze van Fresh Forward. Fragaria Holland BV tracht preliminaire aanbevelingen te verstrekken betreft de teelttechniek dit in samenwerking met proefstations, voorlichters en tevens gebaseerd op eigen proefresultaten en teeltervaringen betreffende teelttechniek, plantfysiologie en bemesting.

Het is de doelstelling van Fragaria Holland BV om de aardbeitelers te voorzien van gezond en kwalitatief plantmateriaal. Binnen de groep Fragaria Holland BV worden voortdurend teelttechnische proeven aangelegd bij diverse variėteiten om voldoende en kwalitatief plantmateriaal te voorzien.

©Fragaria Holland BV.
Alle rechten voorbehouden. Verveelvoudiging, geheel of gedeeltelijk, is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Fragaria Holland BV.